طراحی انواع سپتیک تانک (Septic Tank)

یکی از محصولاتی که با آن فاضلاب به راحتی تصفیه می شود سپتیک تانک نام دارد که به کمک باکتری های بی هوازی فاضلاب را تصفیه می کند. از این سیستم تصفیه فاضلاب می توان در مراکز صنعتی، ادارات، مجتمع های تجاری و مجتمع های مسکونی استفاده کرد در این مقاله به بررسی اصول طراحی سپتیک تانک و چاه های آب بپردازیم.

طراحی انواع septic tank

در این قسمت از مقاله به بررسی مهم ترین مبحث ها در طراحی سپتیک تانک خواهیم پرداخت و سپس طراحی هر نوع از سپتیک تانک ها را به شما توضیح خواهیم داد.

مهم ترین عامل در طراحی سپتیک تانک قبل از هر چیزی مکان یابی صحیح آن است، چرا که مکان یابی صحیح در نحوه تصفیه و عوامل دیگر تاثیر گزار است در زمان انتخاب مکان برای تصفیه سپتیک تانک حتما باید عوامل زیر رعایت کنیم.

  • محل انتخاب شده باید از چاه های آب و چشمه ها دور باشد تا باعث آلودگی چاه آب، چشمه و … شود.
  • در محلی که امکان بروز سیل وجود دارد، طراحی و نصب نشود.
  • در مکان های باتلاقی طراحی و نصب نشود.
  • فاصله ی سپتیک تانک از ساختمان ها ۱۵ متر، املاک مجاور ۱۵ متر، از چاه ۱۵ متر و از درخت ۳ متر باشد.

طراحی سپتیک تانک بتنی

طراحی سپتیک تانک بتنی

در تصفیه اولیه فاضلاب مناطق مسکونی، رستوران ها، کارخانجات و هتل از سپتیک تانک بتنی استفاده می شود. انسداد لوله یکی از مشکلات مطرحی است که رسوب شدن مواد معلق در آب به علت سرعت کم جریان آن اتفاق می افتد.

نحوه کار سپتیک تانک بتنی

باکتری های هوازی در سپتیک تانک بتنی باعث می شود که فاضلاب ورودی به مخزن در مدت زمان طولانی به حالت معلق در بیاید.

در سپتیک تانک بتنی به علت تصفیه چند مرحله ذرات دشت ته نشین می شوند و روغن ها و چربی ها در روی آن به حال معلق در می آیند.

به علت ارتباطی که در بخش های مختلف این نوع از سپتیک تانک وجود دارد، مواد ته نشین شده و مواد معلق هیچ موقع امکان عبور ندارند به این صورت که مواد ته نشین شده به عملات مقدماتی تصفیه وارد می شوند لجن های ته نشین شده هم به این عمل سرعت می بخشند.

انواع طراحی سپتیک تانک بتنی

در ساختن سپتیک تانک بتنی معمولا از بتن مدل ۵ یا به اصطلاحا بتن تیپ ۵ با مخلوط میلگرد و آجر استفاده می شود البته توصیه می شود افزونه های بتنی نیز استفاده شود مانند ژل میکروسیلیس، نوار های عایق کننده بتن در مقابل آب و واتر استاپ البته این نکته را نباید فراموش کنیم که باید برای آب بندی بتن از چسب مخصوص که برای عایق بندی  بتن و ایزوگام ساخته شده است استفاده کنیم.

معمولا سپتیک تانک های بتنی به صورت مستطیل و دیواره های چند قسمتی طراحی می شوند و پس از طراحی بعد های مختلف سپتیک تانک بتنی و حفر زمین، دیواره های طبقه بندی شده در دستور کار قرار می گیرد.

در گام بعدی قطعاتی که از قبل ساخته شده اند با ملات یا چسب اپوکسی به یک دیگر متصل می شوند و درجا بتن ریزی صورت می گیرد.

نکات مهمی که در طراحی سپتیک تانک بتنی باید به آن توجه کرد

حجم فاضلاب از نکات مهمی است که در طراحی سپتیک تانک بتنی باید به آن توجه کرد. حجم فاضلاب هم به این صورت اندازه گیری می شود که تعداد ساختمان، مجتمع های اطراف، تعداد افرادی که در آن جا زندگی می کنند محاسبه می شود. در صورت افزایش حجم فاضلاب استوانه هایی بر روی سپتیک تانک پیش ساخته سوار می شوند که در انتقال و نگهداری و تصفیه فاضلاب به سپتیک تانک بتنی کمک می کند.

طراحی سپتیک تانک پلی اتیلنی

طراحی سپتیک تانک پلی اتیلنی

سپتیک تانک های پلی اتیلنی به صورت دو جداره ای طراحی می شود. دیواره های این مخازن با استاندارد ATVA 127 تولید می شوند. دیواره های داخلی مخازن به صورت صاف و سیقلی و دیواره های خارجی به صورت دو جداره و مارپیچی طراحی می شوند.

نکته مهم در سپتیک تانک پلی اتیلنی

استفاده درست از سپتیک تانک پلی اتیلنی یکی از مهم ترین نکاتی است که باید به این نکته توجه زیادی داشته باشیم. سپتیک تانک برای تصفیه فاصلابی که وارد آن می شود طراحی می شوند پس نباید حجم اضافی وارد مخزن آن شود. مواد شیمیایی و چربی ها در مخزن سپتیک تانک ها نمی توانند ته نشین شوند پس باید چربی ها و مواد شیمیایی که استفاده می کنیم در سطل زباله تخلیه شوند نه در سپتیک تانک.

صرفه جویی در مصرف آب هم می تواند بر عمر سپتیک تانک ها نقش مهمی داشته باشند.

طراحی سپتیک تانک فایبر گلاس

طراحی سپتیک تانک فایبر گلاس

سپتیک تانک فایبر گلاس به عنوان یک انبار سر پوشیده برای مکان هایی که به لوله کشی دسترسی وجود ندارد طراحی شده است این نوع سپتیک تانک ها در شرکت فراب صنعت برای اولین بار بر اساس استاندارد های GRP و FRP طراحی شده است و جایگزین سپتیک تانک های فلزی شده است

سپتیک تانک های فایبر گلاس به صورتی طراحی شده اند که دارای دو لوله ورودی و خروجی هستند که فاضلاب از این لوله های وارد و خارج می شوند همچنین این نوع سپتیک تانک دارای دو مخزن هستند که در آن ها، فاضلاب توسط باکتری های بی هوازی تصفیه می شوند و بعد از تصفیه وارد چاه جذبی می شود.

سپتیک تانک های فایبر گلاس بیش تر برای مکان هایی که ظرفیت کافی برای نصب سپتیک تانک های بتنی و پلی اتیلنی وجود ندارد طراحی می شود همچنین سپتیک تانک های فایبر گلاسی بسیار مقرون به صرفه هستند.

تاریخچه سپتیک تانک

برای اولین بار در سال ۱۸۸۱ در فرانسه نقشه طراحی اولین سپتیک تانک به ثبت رسید ولی در سال ۱۸۷۶ در آمریکا اولین سپتیک تانک طراحی شد. با پیشرفته شدن مدل های متفاوت سپتیک تانک در سال ۱۹۰۵ طرفدارد سپتیک تانک ها افزایش یافت. و پس از سال ۱۹۲۰ سپتیک تانک ها به صورت عمده در جامعه ها مورد استفاده قرار گرفت.

چگونه از سپتیک تانک نگهداری کنیم ؟

برای این که سپتیک تانک ها طول عمر زیادی داشته باشند نباید هیچ ماده گند زدا و شوینده ای را به داخل سپتیک تانک بریزیم ، زیرا این موضوع باعث می شود باکتری های هوازی سپتیک تانک از بین برود و سپتیک تانک نتواند فاضلاب را تصفیه کند

از هر چند سال توسط دستگاه های پمپ، لجن های داخل را جمع آوری کنیم ولی به یاد داشته باشیم که همه لجن ها را جمع آوری نکنیم چرا که تصفیه بیولوژیکی توسط لجن ها انجام می گیرد.

زمانی که فاصله سقف مخزن تا سطح فاضلاب تجمع شده، کمتر از ۸ سانتی متر یا لجن ته نشین شده بیشتر از ۵۰ سانتی متر باشد اقدام به تخلیه نمایید.

کلام آخر

کارایی سپتیک تانک ها به صورت کلی به یک صورت است  اما در مقایسه طراحی انواع مدل های سپتیک تانک ها می توانیم نتیجه بگیریم که طراحی سپتیک تانک پلی اتیلنی به سپتیک تانک بتنی مقرون به صرفه تر است. شرکت مهندسی فراب صنعت با تکیه بر دانش فنی روز دنیا با سابقه ایی بالغ بر یک دهه حضور در زمینه تخصصی مهندسی تصفیه آب و فاضلاب و استفاده از فناوری های نوین فعالیت خود را بر امور طراحی و .مهندسی و ساخت سیستم های تصفیه فاضلاب و سپتیک تانک متمرکز نموده است.

اگر شما قصد خرید سپتیک تانک را دارید می توانید در صفحه ارتباط با ما با مشاوران ما در شرکت فرآب صنعت تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت کنید.