4.3/5 - (6 امتیاز)

آشغالگیر

اولین جزء از سیستم تصفیه فاضلاب آشغالگیر است که آشغال های درشت را در درون خود نگه می دارد تا سایر فرآیندهای فاضلاب برای باکتری ها فراهم شود.

در ادامه نگاهی جامع تر به این وسیله خواهیم داشت.

آشغالگیر و نحوه کار آن

آشغالگیر از اولین فرآیندهای تصفیه فیزیکی است که در همه تصفیه خانه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این مرحله ار تصفیه فاضلاب باعث کاهش قسمتی از بار آلودگی فاضلاب می شود به این صورت که جداسازی مواد جامد و شناور در فاضلاب با قطرهایی بیش از ۰٫۵ سانتی متر انجام می گیرد.

آشغالگیرها عملکردی ساده دارند ولی در عین حال کاربردی هستند و از لوله ها، همزن ها، پمپ ها، هواده ها و .. در برابر گرفتگی و آسیب دیدگی حفاظت می کنند.

آشغالگیر فراب صنعت

انواع آشغالگیر مکانیکی

آشغالگیرهای مکانیکی را بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته بندی می کنند. این تقسیم بندی با توجه به فاصله میله ها یا سوراخ های موجود روی صفحه به دو دسته دانه ریز و دانه درشت انجام می گیرد.

همانگونه که از اسم این آشغالگیرها پیداست تنها تفاوت آن ها در حداکثر اندازه آشغال های عبوری از آن ها است و در باقی موارد مشابه هم

تنها تفاوت در این دو نوع آشغالگیر در حداکثر اندازه آشغال های عبوری از آنها می باشد و در سایر موارد مشابه به هم عمل می کنند.عمل می کنند.

در یک تقسیم بندی دیگر آشغالگیرها بر اساس ساختار به دو گروه کلی تقسیم بندی می کنند.

این تقسیم بندی عبارت اند از:

  • آشغالگیر میله ای
  • آشغالگیر مشبک یا توری

آشغالگیر میله ای

آشغالگیر میله ای، صفحه ای متشکل از چند میله است ضد زنگ است که فاصله آن ها از هم ۵ الی ۶ میلی متر است.

آشغالگیر مشبک یا طوری

آشغالگیر مشبک یا توری یک سری صفحات سوراخ دار دارد که در ورودی کانال عبور فاضلاب قرار دارد و مانع ورود تکه های بزرگ آشغال می شود.

در دسته بندی دیگر گه بر اساس شیوه به کار رفته در جمع آوری آشغال های موجود روی صفحه به کار رفته است می توان آشغالگیرها را به صورت زیر تقسیم بندی کرد.

  • آشغالگیر نیرو محرکه زنجیری
  • آشغالگیر تسمه ای
  • آشغالگیر میله ای رفت و برگشتی
  • آشغالگیر زنجیره ای
  • آشغالگیر مکانیکی استوانه ای دوران
  • آشغالگیر گریز از مرکز
  • آشغالگیر مکانیکی سبدی دوران

مزایای آشغالگیر مکانیکی

آشغالگیرهای مکانیکی نسبت به نوع دستی دارای مزایا و کاربرد بیشتری هستند. از جمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راندمان بالا با ظرفیت بیش از ۱۰۰۰ متر مکعب
  • کاهش هزینه ها به دلیل عدم نیاز به نیروی انسانی
  • کاهش خطای انسانی
  • نصب و تعمیر آسان
  • مقاومت بالا در برابر خوردگی
  • راندمان بالا در حذف مواد جامد

آشغالگیر در تصفیه خانه

آشغالگیر دستی و نحوه کارکرد آن

آشغالگیر دستی به عنوان یک مکمل در کنار آشغالگیر مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد و در مواقعی که برق قطع است یا آشغالگیر مکانیکی دچار خرابی شده است، کاربرد دارد.

فاضلاب های ورودی به تصفیه خانه ها دارای ذرات متفاوتی هستند به عنوان مثال در فصل های مختلفی از سال بر اثر ریزش برگ درختان و سایر زباله های محیطی هستند که در اثر ورود به سیستم تصفیه خانه باعث آسیب دیدگی و گرفتگی پمپ ها، شیرآلات و لوله ها و سایر تجهیزات می شوند.

آشغالگیر درشت برای جداکردن مواد درشت به صورت مشبک یا صفحه میله ای با زاویه ای ۴۵ الی ۶۰ درجه مسیر کانال انتقال آب یا فاضلاب قرار می گیرد و در تصفیه فاضلاب های زیر ۱۰۰۰ متر مکعب کاربرد دارد.

در کل به آشغالگیرهایی که فاصله بین میله ها یا قطر شبکه ای بین ۶ تا ۱۵۰ میلی متر دارند آشغالگیر درشت می گویند و به آشغالگیری که فاصله بین میله های ان کوچکتر از ۶ میلی متر باشد آشغالگیر ریز می گویند.

آـشغالگیر آشغال گیر

آشغالگیر باتوجه به دانه میله ها

آشغالگیرها را با توجه به دانه میله ها می توان به صورت زیر تقسیم بندی کرد.

آشغال گیر دهانه درشت(Coarse Screen) این آشغال گیر ها  شامل میله های عمودی با فاصله ۱ سانتیمتر و بیشتر است. جامدات زائد پشت میله ها در تصفیه خانه های کوچک به صورت دستی و در تصفیه خانه های بزرگ به صورت مکانیکی جمع آوری و دفع می گردد.

آشغال گیر دهانه ریز (Fine Screen) : از سیم های به هم پیچیده یا صفحه فلزی مشبک که بر روی یک دیسک دوار یا بشکه هایی سوار شده  و به شکل نیمه شناور درمسیر جریان قرار می گیرند.

–  نوع و ترکیب و مقدار آشغال ها بستگی به نوع فاضلاب تخلیه شده ، شیب لوله های شبکه و وسعت منطقه تحت پوشش شبکه و شرائط خاص منطقه دارد.

–   فاضلاب های خانگی اکثرا حاوی کاغذ ، باقی مانده مواد غذایی، مواد سلولزی و به طور روزافزون اجسام یا اشیای پلاستیکی می باشند.

–  در رابطه با مقدار آشغال های جمع شده باید توجه داشت که این امر در ساعات مختلف شبانه روز متناسب با مقدار جریان ورودی به تصفیه خانه تابع نوساناتی است.

– مقدار آشغال ها به ازای هر نفر در سال برای آشغال گیر های درشت ۵-۲ لیتر و برای آشغال گیرهای ریز حدود ۱۵-۵ لیتر پیشنهاد می شود.

آشغال گیر ها را می توان بر اساس شاخص های زیر دسته بندی نمود:

۱- فاصله میله ها (e)

–      آشغال گیرهای محافظ ایستگاه های پمپاژ (e=60-200 mm)

–      آشغال گیرهای درشت (e=20-100 mm)

–      آشغال گیرهای ریز   (e<8-20 mm)

–      آشغال گیرهای بسیار ریز (e<8mm)

۲-     فرم آشغال گیر:

–      آشغال گیرهای میله ای راست

–      آشغال گیرهای خمیده

–      آشغال گیرهای شعاعی

–      آشغال گیرهای استوانه ای

–      آشغال گیرهای دارای اجزای متحرک

آشغالگیر مکانیکی فرآب صنعت

با توجه به نقش بسیار مهم آشغالگیر ها که در این صفحه به آن پرداختیم، گروه صنعتی فرآب، ساخت و تولید آشغالگیر مکانیکی را با آخرین استانداردها را در مجموعه فعالیت های خود قرار داده است.

در این مجموعه با استفاده از از تجربه و دانش متخصصین حوزه تصفیه آب و فاضلاب برای ساخت و طراحی آشغالگیر مکانیکی انجام می گیرد و در حال حاضر فرآب صنعت محصولات خود را به شرکت های بزرگ صنعتی و نیمه صنعتی ارائه می دهد.

آشغالگیرهای مکانیکی با توجه به نوع آن، جنس به به کار رفته برای میله ها و صفحات مشبک، ابعاد و ظرفیت آن ها و سایر موارد دارای قیمت های متفاوتی هستند.

آشغالگیر، اولین تصفیه ایست که در تصفیه خانه ها در مورد فاضلاب خام انجام می گیرد. در ضمن آن مواد معلق درشت را از فاضلاب جدا می سازند. آشغالگیری، معمولاً با کمک صفحه های فلزی که سوراخ هائی به قطر چند میلیمتر تا چند سانتیمتر در آن ساخته شده و یا با کمک تورهای سیمی و به وسیله میله هائی که به صورت مایل در امتداد جریان فاضلاب قرار داده می شود انجام می گیرد.